31η Γενική Συνέλευση Ε.Δ.Ε.Υ.Α

Πραγματοποιήθηκε η 31η Γενική Συνέλευση της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Έρχονται αλλαγές στις χρεώσεις ύδρευσης.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα η 31η Γενική Συνέλευση της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί θεσμικά 122 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου.

Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και των εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. επικεντρώθηκαν στα δύο κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους λόγω των υπέρογκων πρόσφατων ανατιμήσεων του ρεύματος και η ελλιπής στελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω σοβαρότατων ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού εξαιτίας της υπαγωγής τους στους περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου, ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν ανταποδοτικά, δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα ούτε επιχορηγούνται από το κράτος. Το ζήτημα της υπερτιμολόγησης του νερού, αλλά και το τρίπτυχο χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα, αναμένεται να καθορίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ.

Τόσο ο κ. Πέτσας ο οποίος θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων στα αιτήματα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. συνέβαλαν μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στη διεξαγωγή ενός γόνιμου και πολυπρισματικού διαλόγου για την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ενόψει και της έναρξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, αλλά και λόγω εμπειρογνωμοσύνης που έχει αναθέσει η DG Regio για την αξιολόγηση της λειτουργίας τριάντα πέντε Δ.Ε.Υ.Α.

 

Χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. «Μέλημά μας θα πρέπει να είναι το πώς θα πάμε μπροστά για τις επόμενες δεκαετίες και όχι μόνο το πώς θα βγάλουμε τη χρονιά. Δίκτυο, επενδύσεις, διαρροές, βεβαίωση και είσπραξη είναι πολύ βασικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε, μόνο, στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση –για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να υποστηριχθούν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όπως τόνισε, μόνο οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Δήμων –οι οποίες είναι πολλαπλάσιες–  έχουν ήδη αναπτυχθεί οι απαραίτητες συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του “Αντώνης Τρίτσης” για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

 

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α., την ισχυρή βούληση να παραμείνει η διαχείριση του νερού στην περιφέρεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,αφού οι πολιτικές του νερού μόνο δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα μπορεί να είναι για να είναι αποτελεσματικές και ωφέλιμες στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την ανάγκη να διεξαχθεί καλόπιστος θεσμικός διάλογος με την Πολιτεία για να δρομολογηθούν λύσεις που θα σέβονται το δημοτικό και κοινωφελή χαρακτήρα των επιχειρήσεων και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά τους, αποφεύγοντας τα λάθη από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο χώρο της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης.

 

Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά λόγω των υγειονομικών περιορισμών και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Μίλτος Χατζηγιαννάκης και του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, όπως και η ηγεσία της Ε.ΥΔ.ΑΠ. και της Ε.Υ.Α.Θ., ενώ συμμετείχαν διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού  Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, έγινε ουσιαστικός διάλογος και διεξοδική συζήτηση για όλα τα σοβαρά ζητήματα των Δ. Ε.Υ.Α.

31η Γενική Συνέλευση Ε.Δ.Ε.Υ.Α 1

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα ΑλικάκηΤζανέτου με τον  πρόεδρο Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ